Tuesday, January 22, 2013

Tande-tande bersalin...

Arini koi g klinik...dah masok 36 mggu ni setiap mggu kene g klinik...tapi xper...secoet jer pon klinik nyer...lgpn setiap kali g klinik mmg semangat nak tau perkembangan baby nih...hehehe...Pagi2x lagi koi dh siap...sarapan arini mee goreng mamak ngan milo panas...hohoho...sedap sggh...

Lepas punch card kt pjk...koi teros ke klinik...punyerlah gumbire siap lambai2x mokcik yg wat kije pembersihan tepi jalan...tp rasenyer mokcik2x tu x pelik...sebab koi dh bese melambai2x mereke walaupon x kenal...hahahaha...

Sampai kat klinik disambut oleh 2 owg nurse yang sentiase cumil...mesre & x lekang dari senyuman...baru nak cek pewot baby dah tendang...hahaha...ketawe nurse tu tengok pewot koi bergerak2x...adoiiila sayang ibu ni...acik nurse nak cek jer...jangan lah marah...hehehe

Sebelom balik koi teruje sangat nak tau tande2x bersalin...almaklumlah sejak akhir2x ni koi dh mule lene tdo...pantang letak teros lena...x macam sebelum2x nih...puaslah berguling...ok...berikut aderlah tande2x bersalin yang ahkak nurse bagitau tadi...

1. Air ketuban...ade kalenyer kuar teros banyak diikuti dengan rase sakit...kalo cmtu teros g sepitel ok...toksah nak g sopim2x dah...kalo kuar sket je...ahkak nurse kabo pakai pad...nak pastikan cecair yg kuar tu air ketuban atau x...kalo kaler dier jernih & pad tu mmg rase basah...g la klinik atau sepitel berhampiran...tu namenyer kembar air...

2. Lendir & darah...hok ni katenyer kompom sakit...mak koi pon ader kate...tande2x ni dikenali sebagai kembar darah...kalo hok ni kuar hangpa terosla g klinik...

3.Kontraksi...maknenyer pewot aok mengeras diikuti rase sakit...mase tu baby x bergerak...

Tulah antare 3 tande2x yg Ahkak Nurse bagitau nih...koi pon bersiap sedie...baju2x baby dah lame sedie dalam kete tu...hehehe...semangat x semangat mak kau ni nk tggu baby kuar...

Semoge sayang ibu ni selamat dilahirkan...ibu pon dipermudahkan melahirkan anak ibu nih...amiiin...cau cin cau lah...

Tuesday, January 15, 2013

9 Bulan...

Assalamu'alaikom...lg 4 ari genaplah anak ibu ni 36minggu atau 9 bulan...hohoho...cpatnyer mase berlalu...arini ibu g klinik...bersemangat waja ibu arini nak tgk anak ibu wat aper...hehehe...seawal 9 pagi ibu ke Klinik Desa Felda Keratong 2...cam bese...check tekanan darah ibu (110/70)...HB ibu (11.5)...urine (normal)...berat ibu maintain je (60kg)...pas abis check kt Klinik Desa...ibu kene g klinik bandar plak...

Comelnyer doktor yg check ibu...lemah lembut...suke ibu tengok doktor tu...mase yang dinanti-nantikan...scan pewot ibu...doktor tunjuk jantong anak ibu...laju jer...kepale anak ibu pon dah kat bawah...maknenyer bile2x mase jer anak ibu bleh lahir...berat sayang pon dah naik...2.6kg...amboi cpatnyer anak ibu ni membesar...seronok ibu dengan berkembangan anak ibu  nih...ibu berharap & berdoa  agar anak ibu ni sentiase sihat...bile sihat...cpat besar...cpat dapat adik...ehhh...hohoho...

Sepanjang sembilan bulan nih...kite banyak habiska mase berdue...yelah...ayahkan jauh...kite kenelah berdikari...bile kite same2x mengidam...kite same2x cari...sesekali ayah balik blehla kite bermanje2x & mengade2x...tp xper sayang...sampai masenyer nanti kite mesti dapat tinggal sekali ngan ayah...sayang doakan ibu atau ayah dapat kije dekat2x tau...tinggal serumah ngan sayang...ari2x kite bleh tengok muke ayah yg encem tu...ari2x kite bleh berCERITE kat ayah...hohoho...mesti seronok kan sayang...

Oklah sayang...ibu nak balik rehat...malam nnt kite sambung sembang lagi ek...sayang anak ibu...sayang ayah juge...cau cin cau...

Saturday, January 12, 2013

Budak Nakal & Azan

Arini koi kije sowg...mood sangatlah kelam kelibut sebab koi kene jage kaunter kat luar + kelas 1 Citizen dimane koi kene duk bagi ceramah pasal etika dalam penggunaan teknologi...x macam kelas-kelas ICT len...1 Citizen ni xdop nk rehat2x bg latihan ke hape...kene duk bace slide...bg penerangan & jawab soklan bebudak...tp dak2x kat luar tu btoi2x wat perangai...manjat atas meje...ketok2x dinding...bergadoh...hoh...koi ngan pewot terboyot2x + kaki dah bengkak ni pnat dh tegur...kuar masok buke kan pc...mmg pnatla sgt kan...dan akhirnyer kuar la suare jantan koi...seme senyap...tp sekejap jer...

Kat luar dengar lagi suare  dak2x ni tahan gelak...bergurau sende...tp koi dh x kose nak marah sebab koi nak abiskan silibus nih...esok dak2x kelas dh nk exam...x lame tu dengar azan...koi berhenti jap ceramah...suasane kat luar pon sunyi sepi...tp sebelum tu ader dengar suare salah sowg di antare dak2x nakal tu suwuh kengkawannyer senyap sebab azam...

Abis jer azan dak2x nakal td seme menuju ke pintu kuar..."Woiii...dah azan...jom g mesjid semayang dulu"...salah sowg drp mereke bersuare...koi???...gulppp...hohohoho...insap jap...nakal2x dak ni solat gak mereke...di awal waktu plak tu...kat masjid...berjemaah...tinggalla hok yg beso panjang kat dalam PJK ni ralit men poker...x terkesan lgsg ngan perkataan & perbuatan budak2x nakal td...

Tapi dah name pon bebudak ye dok...pas solat depa mai lagi PJK wat bising...lantak korang la...jangan roboh PJK ni sudak la...x kose mak...sekian...cau cin cau...